نورپردازی
نورپردازی بکارگیری هدفمند نور برای رسیدن به جلوه های بصری یا زیبایی شناختی است. نورپردازی شامل استفاده از هر دو نوع منبع نور مصنوعی مانند لامپ ها و چراغ ها و همچنین نور طبیعی با بهره گرفتن از نور روز است.
نورپردازی طبیعی (استفاده از پنجره، نورگیرهای سقفی یا طاقچه های نوری) گاهی به عنوان منبع اصلی نور در طول روز در ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرد. این می تواند به جای استفاده از نور مصنوعی ، که عامل اصلی مصرف انرژی در ساختمان ها است ، در مصرف انرژی صرفه جویی کند. روشنایی مناسب می تواند به بهبود عملکردها در فصا کمک کند، ظاهر فضا را بهبود ببخشد یا اثرات روانی مثبتی بر کاربران آن فضا داشته باشد.
به طور کلی در بحث طراحی معماری که نورپردازی یکی از زیر شاخه های آن می باشد به کارگیری نور است که باعث رویت و مشاهده عناصر معماری می گردد.
نورپردازی در طراحی معماری نقطه عطفی است جهت جلوه بصری ساختمان و هم در بخش های داخلی و عمومی در بحث نورپردازی ما با دونوع نور طبیعی و نور مصنوعی مواجهیم که هریک کاربرد و ویژگی های مخصوص به خود را دارا هستند، از منظر فضا با دونوع نورپردازی داخلی که بر محیط های اندورنی بنا مثل اتاق ها و پذیرایی تاکید دارد و دو جنبه تامین روشنایی و زیبایی را بر عهده دارد و نورپردازی خارجی که بر قسمت های خارجی بنا مثل نمای ساختمان و محوطه سازی و فضای سبز و.. تمرکز دارد مواجهیم نور طبیعی از خورشید تامین می گردد .
کاربرد نور طبیعی در نورپردازی ساختمان با ایجاد پنجره ها و مدخل های ورودی نور طبیعی به داخل ساختمان صورت میگیرد که با ترکیب نورپردازی داخلی ساختمان می تواند محیط گرم و دلنشینی برای ساکنین فراهم آورد.
سیر تاریخی نور درایران
محتسب كه از اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجری پیدا شد، متصدی وظایف شهرداری و شهربانی امروزه بوده است. در آن ایام روشنایی شهر نیز بوسیله مردم تأمین میشد و هركس میتوانست بالای درب خانهاش چراغی روشن میكرد. كسانی هم كه استطاعت بیشتری داشتند چراغهایی وقف روشنایی معابر مینمودند. برای این چراغها اغلب در پیچ و خم معابر طاقچه كوچكی تعبیه میشد كه آثار آن هنوز هم در بعضی شهرهای ایران وجود دارد.
خیابان چراغ گاز اولین كارخانه تولید روشنایی در تهران
این اولین كارخانهای بود كه درایران دایر شد و شیوه كار آن نیز چنین بود كه دیگهای در داری در آن كار گذاشته شده و از آنها لولههایی به اطراف كشیده شده بود كه لوله اصلی آن به خیابان ناصریه و خیابان باب همایون عمارت شاهی میآمده و به فانوسهایی كه به دیوارها نصب بود ممتد میگشته است.
کاری که یک مشاور حرفه ای طراحی نورپردازی می تواند برای شما انجام دهد:
- گزینه هایی درخصوص روشنایی پایدار توصیه میکند که جلوه های لوکسی را در هر اتاق ایجاد کند
- نیازهای روشنایی شما را با هر آنچه برای خرید و نصب مورد نیاز است به یک طرح واضح تبدیل میکند.
- نوری را طراحی میکند که عملکردی ، پویا و فضای زندگی شما را افزایش دهد
- این باعث می شود نور دقیقاً در جایی که شما به آن نیاز دارید و درصورت نیاز به آن بتابد و طراحی نورپردازی داخلی شما را زنده کند.
- نورپردازی یک عنصر سازنده است و به طور گسترده ای حیاتی ترین عنصر معماری مدرن و عالی محسوب میشود.
گروه مشاوره ، طراحی و اجرای ورتینا با در نظر گرفتن نیاز شما در این زمینه بهترین ،خاص ترین و کاربردی ترین سبک نورپردازی را به شما پیشنهاد داده و اجرایی میکند.
هیچ چیز به اندازه ی نورپردازی غلط و نامناسب نمی تواند سبکی ناجور و قدیمی و حس ناراحتی به اتاق بدهد. شما همیشه می توانید مدل و جو اتاق را با یک نورپردازی مناسب به هر شکل و حالتی که دوست دارید دربیاورید. حتی اگر تمام وسایلی که در محیط استفاده کرده اید لوکس و گران قیمت باشند، اگر نورپردازی مناسبی صورت نگرفته باشد، هیچ یک به چشم نخواهند آمد.
در واقع، استفاده ی خلاقانه از نورپردازی های مختلف، خانه ی شما را به یک ویترین زیبا تبدیل می کند. این کار باعث می شود تا میان سبک و استایل، راحتی و کاربرد یک توازن خارق العاده ایجاد نمایید.
نه تنها با نور مصنوعی، بلکه با استفاده ی بهینه از نور طبیعی می توان زیبایی بی انتهایی به خانه بخشید. هنگام طراحی دکوراسیون داخلی باید هر دو نور طبیعی و مصنوعی را در نظر داشت.
نور و معماری :
نور را می توان یکی از عالی ترین پدیده هایی دانست که همیشه نقشی حیاتی و موثر در زندگی انسان داشته است . نقش اصلی نور در شکل گیری حیات موجودات، پدیده ای است که بشر از دوران کهن به آن آگاه بوده و به صورت های گوناگون توجه، احترام و تقدیس خود را نسبت به آن ابراز کرده است. نور خورشید یکی از عالی ترین تجلیات نور طبیعی می باشد.
کارکرد نور در دنیای امروز تنها تأمین روشنایی نیست بلکه با نورپردازی امکان طراحی و خلق نوعی از فضاها و عناصر معماری و شهری فراهم شده که موجب شکل گیری چشم انداز جدیدی در عرصه های هندسی شده است. چنان که نورپردازی فضاهای معماری و شهری چه در سطح کلان و چه در سطح عناصر و اجزای فضا منجر به شکل گیری فضاهایی بدیع و جذاب می شود.
انواع نورپردازی ها:
1. نورپردازی محیطی و کلی
این نوع نورپردازی درخشش و جلوه ی کلی فضا را بهبود می بخشد. فانوس ها و چراغ های دیوارکوب مثال خوبی از نور محیطی هستند.
2.نورپردازی متمرکز
نورپردازی متمرکز برای برجسته کردن اجزای معماری و وسایل منزل مانند دیوارها یا اشیاء موجود در خانه به کار می رود. لامپ های هالوژن و آباژور نور متمرکزی را ایجاد می کنند. اگر یک اثر هنری یا شیء گران قیمتی در خانه دارید و می خواهد پز آن را بدهید، می توانید از این نوع نورپردازی بر روی آن استفاده کنید.
3. نورپردازی کاری
در مناطق خاصی که فکر می کنید مهم است و در آنجا تمرکز می کنید از نورپردازی کاری استفاده کنید. این مناطق ممکن است یک گوشه یا یک میز مطالعه باشد. با این روش، برای مناطق کاری ویژه یک نور متمرکز ایجاد می شود.
4.نورپردازی دکوراتیو
این نوع نورپردازی فقط جنبه ی تزئینی دارد. چراغ های آویزان مثال خوبی از این نورها هستند. یک میز ناهارخوری زیبا با این چراغ ها کامل می شود.
5. نور مخفی
اگر می خواهید به محیط روشنایی ببخشید بی آنکه چراغ ها تاثیری بر دکور اتاق بگذارند، چراغ های مخفی بهترین گزینه اند. صاحبخانه هایی که خانه شان را به مستاجرین مختلف (که سلایق متفاوتی دارند) اجاره می دهند، این نورپردازی را برتر از بقیه می دانند.
استفاده ی صحیح و هوشمندانه از هر یک از این نورپردازی ها باعث می شود تا تمامی وسایل و اثاثیه به اندازه ی کافی نور دریافت کنند و به چشم بیایند.
برخی اهداف نورپردازی
نورپردازی فضاهای معماری و شهری یا مبلمان های معماری و شهری می تواند پیرو نیازها ، خواسته ها یا به طور کلی کارکردها و اهداف متعددی صورت گیرد که برخی از آنها به شرح زیر است:
۱- کارکرد روشنایی، که هدف ار آن روشن کردن فضا در هنگام شب برای استفاده از آن است. برای این منظور به طور معمولی متناسب با امکانات از انواع نورهای آفتابی یا مهتابی استفاده می شود و شرایطی پدید می آورد که فعالیت ها به سادگی و تا حد ممکن مانند روز انجام شود.
۲- کارکرد امنیتی برای حفظ ایمنی و امنیت در برخی از فضاهای معماری و شهری لازم است که در هنگام شب فضا را مانند روز روشن نگه داشت. در این حالت مهمترین موضوع، روشن بودن فضا و قابل رویت بودن افرا و پدیده هاست.
۳- کارکرد تفریحی : هدف از نورپردازی برخی از فضاها و عناصر به ویژه بسیاری از فضاهای شهری می تواند توسع کارکردهای تفریحی آن باشد زیرا در دنیای معاصر عده ای از افراد تنها در شب از اوقات فراغت برای تفریح و گذراندن اوقات برخوردار هستند و استفاده از نورپردازی برای مقاصد تفریحی از یک سو به توسعه استفاده از فضاهای فراغتی و از سوی دیگر به توسعه کیفیت و سرزندگی فضاها و عناصر کمک می کند.
۴- کارکردهای زیبایی شناسانه : برای زیباسازی فضاهای داخلی می توان از نورپردازی استفاده کرد و برخی از فضاها یا عناصر را به صورت طراحی و برنامه ریزی شده ویژه سازماندهی و نورپردازی کرد.
۵- کارکرد فرهنگی : یکی از فعالیت های فرهنگی در عرصه معماری و شهرسازی جلب توجه نسبت به فضاهای تاریخی و آیینی از طریق نورپردازی آنها در شب است.
۶- کارکرد بازرگانی – تبلیغاتی : نورپردازی یکی از ابزارها و روش های شناخته شده برای جلب نظر مشتریان بسیاری از انواع فضاهای معماری و شهری با کارکردهای بازرگانی و تجاری است. در هر یک از انواع فضاهای تجاری متناسب با نوع فعالیت آن می توان از نورپردازی به شیوه ای سودمند بهره جست، زیرا از یک سو یکی از پدیده های بسیار مهم در جلب نظر مشتریان و از سوی دیگر شیوه ای کارآمد برای زیباسازی کالاها به شکل مطلوب است.
خلاقیت در روشنایی راه پله ها
برای اینکه پله ها به راحتی دیده شوند ، باید کنتراست ایجاد کنیم.
کنتراست (CONTRAST) به معنای “نور و سایه” است یعنی قسمتهایی از یک منطقه روشن تر است ، و مناطق سایه دار به ما احساس عمق و فضا می دهند. این به مغز اجازه میدهد تا وظیفه پیچیده راه رفتن به بالا یا پایین در پلهها را به درستی انجام دهد.
هنگام افزودن نور به پله بسیار مهم است که جذابیت نور را در نظر بگیریم. نور زیاد وقتی که به سمت طبقه بالا قدم برمیدارید ناخوشایند است. نور ایده آل باید به سمت پایین حرکت کند.
یا میتواند از پشت پلهها به بالا بیاید این کار سایه ای برای راه رفتن به جای سطح روشنایی زیاد ایجاد می کند. برای مغز انسان فرقی نمیکند که کنتراست را ببیند یا در امنیت حرکت کند.
همه ما “چراغ های پله ای” را دیدهایم – چراغ های کوچک روی دیوار که نور را به پایین پله ها پرتاب می کنند.
چراغ آویز مدرن جایگزین چراغ های آویز قدیمی
چراغ های آویز مدرنی که برای استفاده در طراحی نورپردازی در نظر گرفته میشود بسیار سبک هستند. در واقع ، محبوبیت آنها در حال افزایش است.
چراغ آویز چیست؟
چراغ آویز نوعی چراغ است که از سقف آویزان یا معلق است. در حالی که چراغهای توکار و روکار امروزه در خانه ها نصب میشوند ، در اتاقها بیشتر از چراغ آویز استفاده می شود.
بهتر است بدانیم برای برخی از اتاق ها و مکان ها ، چراغ های آویز اولین انتخاب هستند و به طور گسترده استفاده می شوند.
تفاوت نور گرم و خنک در چیست؟
برای یک نورپردازی بی نقص در خانه فقط باید تفاوت نور گرم و خنک را درک کنیم. بسیاری از مردم تصور می کنند که نور گرم باید “کثیف” یا “چرک” به نظر برسد تا رنگ اتاق را تغییر دهد.
بعنوان مثال یک منبع روشنایی )k3000 (یا سفید گرم با کیفیت خوب به سختی بر رنگ اتاق تاثیر میگذارد.
نور سفید خنک اغلب 4000K است ، اما اخیراً دیده شده که استاندارد آن به 6000K ارتقا یافته که بیشتر یک نور آبی است.
10 ایده برای طراحی نورپردازی فضای بیرونی:
از طراحی مدرن لذت ببرید
اگر به دنبال نورپردازی و روشنایی فضای بیروی با پیچ و تاب و مدرن هستید ، این فانوس های شارژی با پایههای ساج و قابهای آلومینیومی انتخاب خوبی به نظر می رسند.
طناب روستایی
یک ایده ساده برای نورپردازی باغ ، استفاده از ریسه با چراغ های چشمک زن و طناب است که میتواند گزینه ای جذاب و ارگانیک برای روشنایی باغ ایجاد کند.
طناب روشن خورشیدی به همان اندازه که در شب در کشورها یا باغ های ساحلی دیده می شود ، در نور روز خوب به نظر می رسد.
فانوس ها
مهمانان خود را در مراسم شبانهی باغ با سه فانوس به سبک آتشفشانی در اندازههای متفاوت تحت تأثیر قرار دهید.
پایه گرافیت و شیشه اطراف آن مدرن به نظر می رسد در حالی که شعله سنتی آن جذاب است.
اشکال عجیب و غریب
قرار گرفتن فانوس به سبک مراکشی می تواند شخصیت عجیب و غریبی به باغ شما اضافه کند.
LED ها جلوه کرم شب تاب جادویی را برای درخشش نور و سایه های دلربایی را روی کف باغ ایجاد می کند که شب هنگام سوسو زدن چراغ ها می رقصند.
طراحی پلهای
با تزئین پلهای توسط چندین منبع نور ، یک کانون روشن در باغ خود ایجاد کنید. فانوس ها و چراغها را در اشکال ، اندازه های مختلف انتخاب کنید تا نور را منعکس و سایه های زیبایی ایجاد کند.
چراغ های آویز در فضای باز
با آویختن نور آویز در فضای باز بر روی میز همانطور که در اتاق ناهارخوری انجام میدهید ، فضای بیروی را به یک محل ناهار خوری یونانی تبدیل کنید.
از ترندهای جدید و به روز استفاده کنید
چراغ های مدرن مدتی است که یکی از گزینه های محبوب نورپردازی باغ به حساب می آیند ، بنابراین با طراحی مدرن ظاهر فضای بیرونی را به روز کنیم.
اتاق باغی درست کنید
با یک آویز بیرونی فضای باز ، تراس را به اندازه اتاق نشیمن دنج کند. ابعاد مدرن و لوکس این قطعه، چیزی جز فضای چشمگیر و شیک نیست.
فضای درام با نورافکن ها
نورافکنها (Spotlights) سلاح مخفی یک طراحی نورپردازی فضای بیرونی در هنگام تبدیل باغ به یک فضای خیره کننده است.
از چراغ های دیواری بیرونی محاظت کنید
چراغ های دیواری نه تنها ظاهر نهایی را به خانه شما اضافه می کنند ، بلکه در افزودن سطح امنیتی لازم نیز هدف عملی دارند.
چرا نورپردازی دکوراتیو در طراحی دکور آشپزخانه مهم است؟
به کارگیری نورپردازی مناسب، خستگی چشمانتان را کاهش میدهد. این مساله بسیار حائز اهمیت است، چرا که خستگی بیش از اندازه چشم ها در طولانی مدت میتواند باعث آسیب های جدی، عدم تمرکز و حتی سردرد شود، بنابراین نورپردازی دکوراتیو حرفه ای و مناسب میتواند به حفظ بیشتر سلامتی کمک کند.
خستگی چشم ها همچنین موجب خستگی عمومی بدن نیز میشود، بنابراین اگر در طی روز در نور کم فعالیت کرده باشید، خسته میشوید و این برای کسی که در حال تلاش برای آماده کردن غذا است، وضعیت خوبی نیست.
وضوح و توانایی دیدن بیشتر، مزایای مخصوص به خود را دارد. در این حالت ضایعات به احتمال زیاد، کمتر اتفاق میافتد، زیرا شما قادر خواهید بود که آنچه را که انجام می دهید به وضوح مشاهده کنید، و ناهنجاری های حین پخت و پز (به عنوان مثال استفاده از نمک به جای شکر) نیز کمتر رخ دهد.
مدلهای متفاوت نورپردازی آشپزخانه
استفاده از چراغ های سرپیچی رایج ترین شکل روشنایی است، اما آیا گزینه های بهتری نیز وجود دارد؟
گاهی اوقات بهتر است که یک چراغ کوچکتر به جای یک نور بزرگ داشته باشیم، چرا که نور در یک منطقه وسیع گسترش یافته است و برخی از نور خیره کننده را میگیرد.
گاهی اوقات چراغ هایی که بیش از حد روشن هستند میتوانند به عنوان منبع نور مضر باشند.
چراغ های لامپی و چراغهای نقطه ای کوچک برای آشپزخانه ها مناسب هستند، چرا که آنها یک محیط کوچک از نور را به یک منطقه خاص متصل میکنند. این به خصوص زمانی مناسب به نظر میرسد که شما یک میان وعده نیمه شب دارید اما نمیخواهید کل خانه را با روشن کردن فضا بیدار کنید.
لوازم نورپردازی داخلی :
- آباژور و استند
- چراغ های آویز
- چراغ های آویز کلاسیک
- چراغ های دیواری
- چراغ های دیواری کلاسیک
- چراغ های ریلی
- چراغ های زیر پله ای
- چراغ های سقفی توکار
- چراغ های سقفی روکار
- چراغ های کلاسیک
- زیرکابینتی
لوازم نورپردازی خارجی :
- چراغ های پایه بلند
- چراغ های پایه کوتاه
- چراغ های دفنی
- چراغ های دیواری
- چراغ های دیواری، پایه کوتاه و پایه بلند جدید
- چراغ های زیر پله ای
- چراغ های نیزه ای
- چراغ دکوراتیو داخلی
- چراغ سقفی ال ای دی
- چراغ های سقفی و…
گروه معماری ورتینا با در اختیار داشتن کادری مجرب و متخصص، و با استفاده از جدیدترین متدها و استانداردهای روز دنیا و بکارگیری مصالحی با بهترین کیفیت در امر طراحی معماری مجتمع مسکونی،ویلا،اداری،تجاری، بازسازی،محوطه سازی طراحی داخلی و اجرا ، موفق شده گامی مؤثر در راستای صرفه جویی در هزینه و زمان برداشته تا آنچه را که به بدنبالش هستید در کمترین زمان و مناسب ترین قیمت در محیط کار و منزل شما اجرا نماید.
کلمات کلیدی :نورپردازی ، طراحی داخلی ،آباژور،چراغ، نورافکن ،
Comments
Post a Comment