تخریب و پایدارسازی

 

تخریب و پایدارسازی22

تخریب و پایدارسازی

یکی از مهمترین معضلات شهرها بافت های ناکارآمد وفرسوده شهری می باشد. مشکلات عدیده ای که فرسودگی بافت در ابعاد مختلف برای مدیریت شهری و مسوولان پیش آورده ،ابتدا از نظر فرسودگی کالبدی و نارسایی ابتدایی تر زیرساخت های شهری ناشی می شود که آنها را درصدد تخریب و پایدارسازی بناها و ساختمان ها  قرار میدهد.

ضوابط تخریب و پایدارسازی وبازسازی بنا امروزه اهمیت بیشتری پیدا کرده‌اند. در عصر موجود که آپارتمان‌نشینی هر روز بیشتر از قبل افزایش یافته است و هر روز بنا ها و سازه های قدیمی بیشتری تخریب شده و به ساختمان های بلند تبدیل می گردد، هنوز هم خانه‌های قدیمی در تمام جهان طرفداران و دوستداران ویژه خودشان را دارند.

خیلی از افرادی که از زمان دیرینه تا به حالا در این خانه‌ها زندگی می‌کرده‌اند، حاضر نبودند خانه‌های خود با ساختمان های نو تعویض کنند. بسیاری از انسان ها  هم هستند که بعد از مدت‌ها آپارتمان‌نشینی خسته شده‌اند و ترجیح می‌دهند به سراغ خرید خانه‌‌های قدیمی تر بروند. تمامی این موادر بستگی به روحیات و علایق و سلایق افراد در گذر زمان دارد.

تخریب و پایدارسازی33



تخریب  و پایدار سازی بنا

همه روزه در مناطق مختلف شهری، تعداد فراوانی از ساختمان‌‌ها، برخلاف پایداری و استحکام خود، هدف فعالیت‌های تخریبی برای انهدامِ ساختمان قرار می‌‌گیرند. به کار گرفتن انواع لوازم  و ابزارهای سنگین برای درهم شکستن استقامت ساختمان در پروسه تخریب‌‌ ، نشان‌‌دهنده میزان استحکام ساختمان و به نوعی عمر باقی‌مانده در این بناها است.

ساختمان هایی که با توجه به ابزارو مصالح مستحکم به کار رفته در آن‌ها و فناوری و تکنولوژی پیشرفته مورد استفاده در ساخت و برپایی آن‌ها،  ماندگاری  و بقای بیشتری در موجودی بناهای کشور از آن‌ها انتظار می‌‌رود، که برآورده نمی‌‌شود. این امر هنگامی نگرانی بیشتری دارد که عمر مفید ساختمان در کشور ما در مقایسه با کشورهایی که موقعیت مشابه  قرار دارند هم  کمتر می باشد.

تخریب و انهدام سازه

یعنی ویران کردن ، خراب کردن جدا سازی بخش ها یا خرد کردن و متلاشی کردن هر بنا یا سازه یا هر بخش متعلق به آن با استفاده از روش های  ازقبل کنترل و برنامه ریزی شده .

هر عملی که لازمه آن  جدا کردن مصالح از ساختمان به منظور حذف ، نوسازی ، تعمیر، مرمت و بازسازی تمام یا قسمتی از بنا باشد، را تخریب می نامند.

ارزیابی سازه و بنا

یعنی بازرسی یک بنا و اطراف آن به منظور تعیین  کردن مشکلات بالقوه ای که ممکن است در حین عملیات تخریب و پایدارسازی به وجود آیند و نیز گزارش پیشنهادهای سبک تخریب.

پوشش محافظ در تخریب و پایدارسازی

یک بنای موقتی است که اطراف سازه در حال تخریب ایجاد می گردد و به آن یا به دیوار خارجی مجاور اتصال می یابد تا نخاله هایی که از ساختمان  به بیرون پرتاب می شوند را در خود نگه داشته و حفظ  کند.

دیوار جدا کننده

به دیواری گویند که  مشترک بین دو ساختمان مجاور است و آن ها را از یکدیگر مجزا میکند.

تخریب و پایدارسازی44



روش‌‌های تخریب ساختمان  برای تخریب و پایدارسازی بنا

با توجه به دلایلی که برای تخریب یک ساختمان وجود دارد، عملیات تخریب به سبک های  متفاوتی شروع می‌‌شود. با در نظر گرفتن جنس بنا، موقعیت مکانی از نظر جغرافیایی و تجهیزات لازم ، فرایند تخریب ساختمان  سبک های زیر اجرا می گردد:

  1. ‌‌ روش تخریب دستی  از بالا به پایین

دراین روش که با استفاده از ابزار دستی و  بدون استفاده از تجهیزات مکانیکی انجام می‌‌شود از سقف  ساختمان آغاز شده و تا سطح زمین ادامه میابد. ترتیب و توالی  اجرای عملیات تخریب با توجه به موقعیت و اوضاع کارگاه و اعضای سازه‌‌ای مورد تخریب، ممکن است تفاوت داشته باشد.

2-      ‌‌ روش تخریب مکانیکی بالا به پایین

در این روش که برای بناهای بزرگ‌تر استفاده می گردد از این جهت مشابه  روش قبل انجام می‌‌شود به جز اینکه  اکثر کارهای انهدام سازی وتخریب  به وسیله تجهیزات مکانیکی انجام میگردد. فرایند تخریب در این روش با بالا بردن ماشین ‌آلات مکانیکی روی بالاترین طبقه سازه شروع می‌‌شود. منطقه عملیات اجرایی تخریب باید در زمان بالا بردن ماشین‌آلات مکانیکی مسدود شود. با در یافت مجوزهای مرتبط  از نیروی انتظامی و شهرداری در صورت نیاز می‌‌توان مسیرهایی را به طورموقت مسدود کرد.

  • ‌‌ روش گوی تخریب

در این روش با استفاده از انرژی ضربه‌‌ای که  گوی فولادی که به جرثقیل متصل  است و باعث تخریب ساختمان می‌‌شوند. از این روش که خارج از بنا اجرا میگردد، برای بناهای  مخروبه ، سیلوها و سایر تأسیسات صنعتی و غیرصنعتی استفاده می‌‌شود. از مهم‌ترین مسائل مربوط به این روش، فضای آزاد بسیار زیاد در اطراف ساختمان و همچنین اپراتور  و متخصص ماهر و با‌‌تجربه برای انجام این کار است.

4-      روش انفجار

تخریب با استفاده از مواد منفجره نسبت به تخریب مکانیکی و روش‌‌های سنتی برتری  دارد. این موضوع درمورد بناها و سازه های  مرتفع‌‌تر بیشتر چشمگیر است.. هرچند در ایران خیلی کم از این سبک استفاده می‌‌شود اما اگر بنایی نیاز به تخریب با استفاده از مواد منفجره داشته باشد، پیمانکار تخصصی دارای پروانه تخریب  و انهدام سازه باید درباره تأثیرات انفجار بر همسایگان ساختمان  یک گزارش بررسی خطر جامع و یک گزارش ارزیابی زیست‌‌محیطی آماده کند. در صورت موافقت سازمان های مرتبط عملیات تخریب آغاز  گردد.

پیشنهاد تیم ورتینا به شما:

قبل ازاینکه عملیات تخریب و پایدارسازی شروع شود، باید بازدید دقیقی از کلیه قسمت های ساختمان در دست تخریب انجام گردد و در صورت وجود بخش های خطرناک  که احتمالی ریزش در آنها وجود دارد ، اقدامات احتیاطی  از جمله  سپر ، حایل و ستون های موقتی جهت مهار کردن آن بخش ها  انجام گردد..

قبل از آغازکار جریان برق، گاز، آب و سایر خدمات  مشابه با آگاهی و نظارت  موسسات  مربوطه به طور مطمئن قطع گردد  ودر صورت لزوم به برقراری موقت آن ها، این عمل نیز باید با موافقت و نظارت موسسات مربوطه  و رعایت کلیه اختیارات و قوانین ایمنی مربوطه انجام گردد.

منطقه خطر در اطراف ساختمان در دست تخریب باید کاملا” محصور و علامات خطر و هشدار دهنده نصب گردد و از ورود افراد غیر مسئول به منطقه محصور شده جلوگیری به عمل آید.

کلیه راه های ورودی و خروجی ساختمان در دست تخریب به جز راهی که برای عبور و مرور کارگران و افراد مسئول در نظر گرفته شده، باید مسدود گردد.

کلیه شیشه های موجود در درها و پنجره ها باید قبل از شروع عملیات تخریب و پایدارسازی درآورده شده و در محل مناسبی جمع آوری شود.

تیم تخریب و پایدارسازی  ورتینا عملیات تخریب را به دقت برنامه ریزی کرده و بصورت کاملا حرفه ای در هر مرحله از روند اجرا خواهد کرد.

مقدمات قبل از عملیات تخریب و پایدار سازی

قبل از شروع کار برای عملیات تخریب ساختمان، بررسی مهندسی توسط شخص ذی‌صلاح برای تعیین شرایط کف دیوارها، چارچوب‌ها، اسکلت و امکان خراب شدن بدون برنامه بخش‌های ساختمان انجام شود. همچنین ساختمان‌های همجوار بررسی شود.

کارفرما می بایست مجوز برای عملیات تخریب داشته باشد.قبل از عملیات تخریب باید تمام انشعابات آب، گاز، برق جمع آوری گردد.اگر برقراری انشعاب آب و برق در طی عملیات تخریب موردنیاز است، باید این انشعابات به صورت موقت برقرار و محافظت گردد.

بایستی خطر خرد شدن شیشه و شکسته شدن شیشه هرجایی که  دارای شیشه می باشد حذف گردد.عملیات تخریب می بایست از بالاترین نقطه بنا و دیوارهای اطراف  آغاز گردد و به ترتیب به سمت زیر انجام گیرد.پیش از استارت  تخریب دیوارهای پیرامونی و کف طبقه زیرین، بایستی نخاله هرمورد از دیوارها و کف هر کدام از طبقات بالا برداشته  گردیده باشد.بایستی تنها  پلکان‌، مسیرگذر و نردبان هایی که برای دسترسی به بنا ساختمان تخصیص یافته اند  استفاده گردند..

کل پله ها ، مسیرگذر و نردبان های گزینه به کارگیری بایستی به صورت مداوم بازرسی شوند که در موقعیت ایمن و سلامت نگه داشته شوند.شبکه های فلزی یا  اینکه چوبی برای انتقال نخاله ها در زاویه بیش تر از ۴۵درجه بایستی بطور ایمن بسته و محصور نگهداری شوند.زمانیکه عملیات تخریب در حال  حاضر انجام  نمیگیرد، نواحی  حریم و اطراف دهانه تخلیه بطور ایمن بسته نگه داشته شود.

چه زمانی ساختمان را تخریب و پایدارسازی می‌کنند؟

معمولا زمانی بنا را تخریب می‌کنند که عمر مفید آن به اتمام رسیده باشذ. عمر مفید یک سازه و بنا در سه حالت ممکن است به پایان یابد:

 مورد نخست در حالتی که عمر مفید خدمت‌رسانی بنا از جهت فنی به اتمام رسیده باشد. یعنی ساختمان از نظر بنا دوام  کافی نداشته و در اثر بارگذاری در معرض آسیب‌های جدی قرار گیرد. این امر می‌تواند با تغییر کاربری بنا ، تغییر  قوانین آیین‌نامه‌های طراحی یا بروز وقایعی همچون  آتش سوزی ، زلزله و …  اتفاق بیافتد..

مورد دوم زمانی است که عمر استفاده عملکردی از سازه و بنا به اتمام رسیده باشد . یعنی اگرچه بنا ازنظر فنی هنوز قابل استفاده می باشد ولی از جهت نیازهای بهره‌برداری شرایط مناسبی نداشته باشد. این حالت هم با تغییرکردن کاربری بنا و  یا فرسوده شدن تاسیسات آن امکان‌پذیر است.

مورد سوم هم زمانی اتفاق میافتد که ادامه  استفاده و بهره‌برداری از بنا، توجیه اقتصادی نداشته باشد. در این حالت ممکن است ساختمان از نظر فنی و عملکردی هم مشکلی نداشته باشد. برای مثال یک بنا مسکونی در مرکز شهر، به خاطر ترافیک و آلودگی هوا مکان مناسبی برای زندگی کردن نیست اما به خاطرموقعیت مکانی ملک و گران بودن زمین، برای ساخت یک بنا تجاری کاملا موقعیت  مناسب وعالی‌ دارد.

به طور کلی با به اتمام رسیدن عمر مفید بنا می‌توان دو گزینه  مقاوم‌سازی یا تخریب را انتخاب کرد .

اگر طرح استحکام سازی توجیه اقتصادی و اجرایی داشته و در مقایسه با تخریب و پایدارسازی بنا، زمان و هزینه کمتری نیاز باشد، معمولا به عنوان گزینه مناسب تعیین کرد.

تخریب و پایدارسازی55


تخریب و پایدارسازی

شش کار اشتباه پر ریسک که ممکن  میباشد در هنگام تخریب ساختمانی  اتفاق بیافتد:

۱. از لودر برای بارگیری نخاله های ساختمانی و ضایعات  ، به جهت ساخت ارتعاش زیاد به کار گرفته نشود برای اینکار مسلما از بیل مکانیکی استفاده گردد.

۲. در هنگام تخریب عوامل اجرایی و کارگران به یکباره تیرها را برش می زنند و اینکار منجر به سقوط آزاد تیرها می گردد.  قبل از آغاز به برش تیرها باید به طور مورد اطمینان باید مهار گردند و سپس  استارت  به برش زدن تیرها کنیم.

۳. در هنگام تخریب نباید بخش های عظیم  مثل سقف یا اینکه دیوارها یکدفعه و در یک بازه زمانی  روی زمین انداخته شود.  یکی از مشکلات مرسوم کارگران است که با اینکار خطر ساخت ارتعاش وسیع احتمالی را  به دنبال خواهد داشت.

۴. اشتباه دیگراین  است که کارگاه را  پیش از تخریب بیمه نکنیم. به شدت  پیشنهاد می کنیم که  پیش از آغاز عملیات تخریب و انهدام سازه حتما کارگاه دست‌کم بیمه داشته باشد تا بتوان این ضرر احتمالی به وجود آمده را تا حدودی جبران کرد.

۵. در هنگام تخریب، خیلی از مواقعی را مشاهده کرده ایم که ماشین آلات در مکان نامناسب قرار میگیرند و منجر به ریزش مصالح سقف و … بر روی ماشین آلات میگردد. در سبک تخریب مکانیکی، ماشین آلات  می بایست از بیرونی ترین بخش، ساختمان را تخریب نماید و در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی و بی احتیاطی ممکن است عناصر ساختمان مانند دیوار، سقف و … بر روی ماشین آلات سقوط کنند.

۶. خطا دیگر این است که فارغ از دقت به ساختمان های همسایه استارت به عملیات تخریب وپایدارسازی کنیم! حریم ساختمان باید توسط اشخاص مجرب با  تمرکز زیاد سنجیده شود. به جهت اینکه برخی مواقع با ساختمان های یابق مواجه می شویم که دو بنا بر هم تکیه زده اند و در صورت تخریب ساختمان متبوع، ساختمان کناری نیز فارغ انجام هیچ گونه عملیات گودبرداری تخریب می شود. براین  اساس باید این  آنالیز را انجام دهیم و در صورت وجود این چنین مواقعی تدابیری برای پایدارسازی بنای مجاور انجام گیرد.

                مزیت استفاده از برند ورتینا در تخریب و پایدارسازی:

تیم مبنا با برند تجاری ورتینا کادری متخصص در امر دکوراسیون داخلی و اجرای فعالیت های عمرانی و نوسازی و بازسازی میباشد که قادر به رائه خدمات زیر به شما مهندسین ، انبوه سازان و مصرف کنندگان گرامی میباشد .

  1. سبک شناسی و ایجاد هویت ساختمانی و مشاوره توسط تیم فنی و مهندسی
  2. طراحی و ارائه پلان های معماری متناسب با سبک مورد نیاز
  3. آنالیز کیفی و ریالی و اصلاح طرح متناسب با بوجه پروژه
  4. تخریب و پایدارسازی و نوسازی و بازسازی
  5. زمانبندی و اولویت بندی اقدامات اجرایی برای تحقق دوره پوژه
  6. تامین تجهیزات و بررسی کیفی مصالح و تجهیزات
  7. اجرای طرح توسط تیم متخصص و متعهد
  8. ارائه تضمین کیفی و خدمات سالانه

–              پیشنهاد تیم ما به شما :

متشکریم که مطالب بالا را برای افزایش اطلاع خود از  تخریب و پایدارسازی مطالعه کردید و یقینا خود شما میتوانید یک  جمع بندی برای  تخریب و پایدارسازی سازه خود داشته باشید .

ما در اینجاییم تا شما راحت زندگی کنید ، ما باور داریم یک سرپناه برای شما آخر رضایت نیست و خلق رضایت هنر ما است .

شما اگر میخواهید ملکی را بفروش برسانید ، اگر میخواهید در یک ملک سکونت کنید و یا هر تغییر رو بهبودی را برای خود رقم بزنی نیاز دارید یک متخصص را درکنار خود داشته باشید .

اگر افتخار دادید و مارا به عنوان یک متخصص انتخاب کردین ، از شما درخواست میکنیم که به ما اعتماد کنید !

کلمات کلیدی: تخریب و پایدارسازی ،نوسازی ، بازسازی، ماشین آلات ، سازه، بنا ، ساختمان

Comments

Popular posts from this blog

نورپردازی

طراحی فضای عمومی

اثرات فرم‌های هندسی در معماری بر امواج مغزی